Keurslager Hans Reas in zijn slagerij (verhaal over biologisch vlees) - ZOETERMEER 2 AUGUSTUS 2011 - FOTO NICO SCHOUTEN
Keurslager Reas in Winkelcentrum Rokkeveen haalt zijn rund- en kalfsvlees bij een diervriendelijke boerderij in de Meerpolder. ‘Ik wil klanten in de ogen kijken wanneer ik vertel waar het vlees vandaan komt,’ vertelt Hans Reas.
Het kalfs- en rundvlees wat bij slagerij Reas in de vitrine ligt, komt van boerderij Groene Hart Rund in de Meerpolder. Veeboer Sjoerd Witteman maakt hier volwassen dikbilkoeien en kalfjes rijp voor de slacht. Slager Reas komt wekelijks op de boerderij van Witteman langs.
,,Ik zie hier kalfjes geboren worden, ik weet dat zij in goede en rustige leefomstandigheden opgroeien en wat de runderen te eten krijgen. Wij weten bij ons in de slagerij daarom precies wat we later op ons blok hebben liggen.” Volgens Reas leveren dieren die vriendelijk worden behandeld een beter product. ,,Hoe beter de verzorging, hoe lekkerder het vlees. Een rund dat het niet naar de zin heeft, groeit niet en heeft geen mals vlees.”
,,Wanneer je verse producten in je toonbank hebt, straalt dat dus iets uit,” stelt de slager. ,,Wij kunnen dan op de klanten overbrengen dat wij eerlijke stukken vlees verkopen. En wij hopen dan dat we daarmee het verhaal over het wat, hoe en waar van de dieren aan de klant kunnen meegeven. Zoals de slager vertrouwen moet hebben in de werkwijze van de boer, geldt hetzelfde voor de slager en de klant.”
Niet alleen de slager is bezig met de leefomstandigheden van de runderen, maar de herkomst van de dieren is ook van steeds groter belang voor de consumenten. Reas: ,,Mensen willen zelf ook steeds vaker weten waar de dieren vandaan komen. En dat kunnen ze op de verpakkingen in de supermarkt vaak niet terugvinden.”
Volgens Reas is het beroep van slager een manier van leven. ,,Je moet met alles wat met het vlees te maken heeft bezig zijn. Als slager moet je de verkoop van vlees niet als werk gaan zien, maar juist een passie hebben voor het product. Mijn vader heeft mij grootgebracht met de bewustwording dat je diervriendelijke producten moet leveren. Je hebt te maken met levende wezens. En je hebt het recht gekregen om hier geen misbruik van te maken. Je hebt het grootschalige fokken van dieren en het andere uiterste: het biologische,” aldus de slager. ,,Wij zitten met onze filosofie precies in het midden. Alles moet zo goed mogelijk in orde zijn.”
Daarnaast vindt Reas het bijzonder dat hij de klanten vlees uit eigen stad kan bieden. ,,Sommige mensen staan er niet bij stil hoeveel goeds er is te vinden in de directe omgeving,” stelt Hans Reas. ,,Deze streekproducten worden geproduceerd door echte vakmensen. Voor kwaliteit hoef je dus echt niet ver van huis te zijn.”
Bron: AD Haagsche Courant, editie Zoetermeer