De Varias Band


"De plek is Zoetermeer"

 Zingt de hele stad straks mee met ‘De plek is Zoetermeer’?

Met De plek is Zoetermeer geeft een band van zes gepensioneerden de stad een eigen lied. Oud-collega Mark Rutte danste al op hun muziek, lukt dat de krasse zeventigers nu ook met Zoetermeer?

 Remon Van Zuijlen 13 apr. 2022

Rijk of beroemd hoeven ze er niet van te worden, een plein vol meezingende Zoetermeerders zouden de mannen van de Variasband al machtig vinden. Vier van de zes leden komen wekelijks uit Den Haag gereden om te oefenen, maar noem het géén Haagse band. ,,We zijn een Zoetermeerse band, twee leden wonen in Zoetermeer, we oefenen in Zoetermeer en als huisband van buurtvereniging Buytenrode treden we veel op in Zoetermeer”, zegt de saxofonist en zanger van de band, Emil Lut (75).

Hoog tijd voor een Zoetermeers stadslied, vond Zoetermeerder Lut. Tekst en muziek borrelden als vanzelf bij hem op. Gitarist en bandlid van het eerste uur Hans Schmitz (70) hielp hem met de akkoorden. Zo ontstond de ode De plek is Zoetermeer. ,,Den Haag en Amsterdam hebben al voldoende eigen liederen, maar Zoetermeer? Ik stapte met mijn idee naar de gemeente. ‘Zet er dan ook in Zoetermeer is de plek’, tipte een wethouder. Dat was toen net de nieuwe slogan van de stad en die heb ik omgedraaid. Door corona kwam het hele project stil te liggen en we hebben niks meer van de gemeente gehoord.” Docentenband

De mannen kennen elkaar uit het onderwijs. Vandaar ook de naam van de band: de harde kern kent elkaar van het Varias College in Den Haag, onderdeel van de Johan de Witt scholengroep. In 2006 begon Lut daar met enkele collega’s een docentenband. ,,Oefenen op dinsdag na schooltijd in een lokaal en af en toe vrijdagmiddag spelen. We traden ook op tijdens schoolfeesten.” Tekst gaat verder onder de foto.

De Zoetermeerse Variasband brengt een ode aan Zoetermeer. Van links naar rechts: Paul Schrijen (76), Frits de Vries 73), Hans Schmitz (70), Aad Allaart (69), Wim Berrevoets (71) en Emil Lut (75). De Zoetermeerse Variasband brengt een ode aan Zoetermeer. Van links naar rechts: Paul Schrijen (76), Frits de Vries 73), Hans Schmitz (70), Aad Allaart (69), Wim Berrevoets (71) en Emil Lut (75). © Nico Schouten

Een van de collega’s bij het Johan de Witt was Mark Rutte. Die geeft een keer in de week een les maatschappijleer op de Haagse middelbare school. Het leverde hem in 2011 een gelegenheidslied op van de docentenband. ,,‘Oh oh gedoog mijn kabinet, laat het niet vallen’, speelden we voor hem. Hij vatte het sportief op”, weet Lut.

Na het Haagse klaslokaal en de Boerderij in Zoetermeer werd tijdens corona JJ Music House in het van Tuyllpark de vaste oefenruimte voor de band. Ook De plek is Zoetermeer oefenen ze daar deze dinsdag. Helemaal vlekkeloos gaat het nog niet: Lut vergeet een couplet, maar de goed op elkaar ingespeelde band geeft geen krimp.

Nu optreden weer kan, mag heel Zoetermeer eindelijk kennismaken met het stadslied. De Variasband speelt het zaterdag voor de eerste keer voor publiek in winkelcentrum Buytenwegh. Tussen 13.00 en 16.00 uur treedt de band drie keer op, en elke set klinkt gegarandeerd De plek is Zoetermeer, belooft Lut. Meezingen met De plek is Zoetermeer


Couplet


Ben je er in geboren of naartoe verhuisd

Woon je er in een flat of een villa,

Boerderij, rijtjeshuis, in een straat of op een plein

Het is heerlijk wonen daar in Zoetermeer


Ref: Zoetermeer is de stad om in te wonen

Het is een plek waar het zo goed vertoeven is

Het boterdorp is uitgegroeid met vele wijken

Van een dorp tot een grote stad

Maar nog steeds word je door de weilanden omgeven

Er is ook steeds voor iedereen wel wat te doen

Je bent een stad die bruist je zit zo vol met leven

Telkens weer zeg ik: De plek is Zoetermeer


Zoek je rust of ontspanning, dat kan allemaal,

Culinair, cultureel, of sportgebied

In een wijk, of stadshart er is altijd iets te doen

Voor groot en klein is het fijn in Zoetermeer


Refr.


Je gaat graag op vakantie er lekker op uit

Naar de zon of de sneeuw naar de bergen

Of het strand en je weet aan vakanties komt een eind

En tevreden keer je weer naar Zoetermeer


Refr. 2x

© Nico Schouten

© Nico Schouten

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In